2022 Değerlendirmesi | Tek eksik saygınlık

Cihat ATA
3 min readDec 30, 2022

--

Bir sene daha bitiyor. Geçen seneler de olduğu gibi bu sene de yılın genel değerlendirmesini yapmak istedim. Bu yazıların benim için faydası büyük oluyor. Yıllık gibi oluyor, yıl içinde yazılarımı dönüp dönüp okuduğum oluyor ve bu hoşuma gidiyor.
Gelelim bu seneye, bu seneyi buraya sığdırması çok zor olacak. 2022, kesinlikle hayatımdaki önemli yıllardan birisi oldu. Sevdiğim kadın ile evlendim, Ankara’ya taşındım, iş değiştirip startup’a geçtim, askere gittim. Bunların hepsi bir yıl içerisinde oldu.

Evlendim

Beraber olmaktan çok mutlu olduğum, vakit geçirirken eğlendiğim kadınla evlilik kararı aldık. Bu kararı aldıktan sonra biraz koşuşturmalı bir süreç oldu ama her şey istediğimiz gibi gitti. Güzel bir düğünle bu süreci bitirdik. İçimize sinecek şekilde evimizi dizayn ettik. Bu süreç benim için eğlenceliydi. İşten kalan zamanlarda bol bol Ikea montajı yaptık :) Evlendikten sonra bir sürü yer gezdik, gezmeye de devam etmeyi planlıyoruz. Beraber yapacağımız daha çok şey var.

İş değiştirdim ve Ankara’ya taşındım

2021'de e-ticaret alanında çalışan büyük bir şirkette çalışıyordum. Şirket büyüdükçe takımlarda büyüyordu ve takımlar büyüdükçe bize düşen sorumluluklar da azalıyordu. Eskiye göre mesai saatlerinde daha az iş yapıyordum. 2021 sonlarına doğru acaba iş değiştirsem mi diye düşünmeye başlamıştım ama istediğim gibi çok fazla iş ilanı çıkmıyordu bu yüzden başvuru yapmıyordum. Stock option veren bir startup’a geçmek istiyordum. Böylelikle teknik olarak daha fazla kendimi geliştiririm hem de uzun vadede maddi yatırım yapmış olurum diye düşünüyordum. Bu düşüncelere dalmışken Twitter’da tam da istediğim gibi bir ilan gördüm. Bu ilan için CV’mi güncelleyip başvuru yaptım. İki aşamalı bir mülakat süreci olmuştu. Bu sürecin ardından teklif almıştım. İstediğim tarzda bir işten teklif aldığım için mutlu olmuştum. Amerika merkezli bir şirketti ama teknoloji ofisi Ankara’daydı ve hybrid çalışma modeli ile çalışıyorlardı. Burada beni en çok düşündüren şey Ankara’ya taşınma fikri olmuştu.

Uzun değerlendirmeler sonucunda teklifi kabul ettim böylece benim için Ankara ve Startup serüveni 2022 Ocak ayında başlamış oldu. Eskişehir’den Ankara’ya taşınmak yorucu bir süreç oldu. Üniversiteyi Ankara’da okumuştum şehre alışmam kolay olsa da düzenimi kurmam biraz zaman aldı.

Kod base’i sıfırdan yazıyorduk olabildiğince hızlı bir şekilde MVP’ye gitmeye çalışıyorduk. Önceki iş yerimde yazdığımız kodun production’a gitme süreçleri daha katıydı bu yüzden işler daha yavaş ilerliyordu. Yeni iş yerimde ise işleri çok hızlı çıkartıyorduk başta bu süreci garipsedim ama daha sonra alıştım.

Bir yıl içerisinde Private ve Public Beta sürecinden sonra yıl sonuna doğru ürünü General available yaptık. 1 yıl içerisinde çok fazla özellik ekledik, kimi zaman eklediğimiz özellikleri kaldırdık. Buradaki en büyük kazanımım startup iş akışını gözlemleme fırsatım oldu. Bu yoğun iş akışı sırasında yoruldum. Erken aşamada startupda işe başlacak kişilerin iyi düşünmelerini tavsiye ederim gelişim olarak iyi bir süreç ama bir o kadar da yorucu bir süreç olabiliyor.

Askerlik

Ocak ayında işe başladım ve ay sonunda askere gideceğimi öğrendim hem de açıklanma tarihinden 5 gün sonra. Askerliğimi Şubat ayında Manisa Alaşehir’de yaptım. Çok soğuktu. Farklı bir deneyimdi. Uzun bir süre sonra 1 ay boyunca internetten uzak kaldım ve bu bana iyi geldi. 6–7 ayda okuduğum kitap sayfa sayısını orada bir ayda okudum. Orada çok fazla boş zaman oluyor. Arkadaşlarla toplanıp bomboş siyaset konuşuyorduk :) Bol bol izmarit toplayıp temizlik yaptık.

Özet

Burada başlıklar üzerinden kısa özetlemeye çalıştım ama her başlıkta anlatılacak apayrı kısımlar vardı yazının dağılmaması için detaylara çok giremedim. Hayatımda çok şeyin değiştiği bir yıl oldu. 2023'te ise en büyük hedeflerimden biri stabil kalmak. Taşınmak istemiyorum, iş değiştirmek istemiyorum, hayatımda büyük değişiklikler olsun istemiyorum.
Zaman hızlı geçiyor sektörde iki buçuk yılımı tamamladım. Deneyimim arttıkça bir şeyleri nasıl yapMAMAM gerektiğimi anlıyorum. Eski yaptığım işlerle yeni yaptığım işleri kıyaslayıp artı ve eksilerini daha net görebiliyorum.
2023'te ise;
- Daha çok yer gezmek istiyorum.
- Bir blog sayfası üzerinde çalışıyorum. Teknik veya günlük hayattımdaki deneyimlerimi kısa yazılar halinde orada paylaşmak istiyorum.
- Bir etkinlikte sunum yapmak istiyorum.
- Bir adet teknik içerik yazısı yazmak istiyorum.

Bu sene çok şükür herhangi bir sağlık sorunu yaşamadım 2023'te de inşallah büyük bir sağlık sorunu yaşamam. Herkese iyi seneler, seneye tekrar görüşmek üzere 👋

--

--